Burayı Takip Edebilirsiniz!

23 Ekim 2016 Pazar

Powerbank Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günümüzün olmazsa olmazları akıllı telefon ve tabletleri dışarıda da şarj etmemizi sağlayan powerbank nedir? Powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Neler gelişti de batarya Teknolojisi bir gelişemedi!

Çok değil 10 - 15 sene öncesine gittiğimizde, taşınabilir bilgisayarlarda kablosuz ağ desteği yoktu, yani yeni yeni çıkıyordu. Taşınabilir bilgisayarları bile kablolara bağımlı bir şekilde kullanıyorduk.
Teknoloji son 15 senede çok ciddi bir ivme yakaladı ve gelişti. Eskiden hayal olan şeylerin çok daha ötesinde gerçeklerle yaşıyoruz.
Bu kadar gelişen teknolojinin hala geliştiremediği alanlar da var. Bunların başında batarya teknolojileri geliyor.
İnsanlık batarya ve enerji depolama konusunda da kendini ilerlettiğinde, gelişiminde çok ciddi bir adım atabilecek.
Batarya teknolojileri çok gelişmediği sürece, mobil cihazlarımızı yoğun kullanıyorsak, dışarıda da şarj etmemiz için powerbank gerçeğine alışmamız gerekiyor.

Ne kadar büyük, o kadar iyi!

Batarya teknolojisi hala çok ilke bir şekilde yani doğru orantıyla ilerliyor. Bataryanın mAh değeri ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmakta.
Bataryanın yüksek mAh değeri sunması ise daha fazla alan, ağırlık ve kalınlık anlamına geliyor.
Elektrikli otomobillerin, insansız hava araçlarının bile önündeki en büyük engel günümüz batarya teknolojileri. Çünkü otomobillerin menzilini artırabilmek için, bataryaları çok daha büyük ve ağır hale getirmek gerekiyor, bu sefer aracın yakıt sarfiyatı daha çok artıyor ve ortaya bir kısır döngü çıkıyor. İşte telefonlarda da durum bu.
Bataryaları tanıyalım.

Hep mAh kısaltmasını kullanıyoruz. Nedir peki bu mAh?

Miliamper / saat olarak kullanılan bu terim, saatte kaç mili amper depolayabildiğini ve cihaza verebildiğini gösterir. Ama hatırlatmakta fayda var. Amper - saat bir enerji birimi değildir.

1 Amper = 1000 mAh

Kullandığınız şarj aletlerinin üzerine iyi bakın. Genellikle 5v 1A çıkış gücü yazar.  USB çıkışlarda 5V sabittir. Fakat amper değeri değişkendir.
1A çıkış gücüne sahip bir şarj aleti, 2000 mAh’lik bir bataryayı yaklaşık 2 saatte şarj eder.
Esasında bizim hızlı şarj diye bildiğimiz özellik, daha yüksek çıkış amperine sahip şarj cihazları. 5v 2A çıkışa sahip bir şarj cihazı, 2000 mAh’lik bataryayı 1 saatte şarj eder. Böylece 1A’lik şarj cihazına göre 2 kat daha hızlı şarj etmiş olursunuz. 
Tabii daha yüksek hızlı şarj teknolojileri de mevcut. Genellikle özel bobinlerle akım daha da yükseltiliyor ve batarya şoklanarak daha hızlı şarj sağlanıyor.

Kayıplar unutulmamalı

10.000 mAh’lik bir powerbank yani harici batarya aldınız. Şarj edeceğiniz cihazın bataryası ise 2000 mAh. Düz mantıkla 10.000 mAh powerbank ile,2000 mAh’lik bataryayı 5 defa şarj edeceğinizi düşünüyorsunuz fakat burada devreye kayıplar giriyor.
Günümüzde batarya teknolojisi sıcaktan hala oldukça etkileniyor.Powerbank’in beklediği bölge, kullanılan şarj iletim kablosu, kalitesiz kablolar özellikle daha fazla direnç göstereceğinden kayıbı artıracaktır. Zaman ile artacak kondüsyon düşüşleri ve çevresel faktörlerle, 10.000 mAh’lik powerbank, minimum 2000 mAh’lik bir cihazı 4 - 4.5 kere tam kapasiteyle şarj edebilecektir.

Powerbank Nedir?

Powerbank ile cep telefonu ya da tabletin arkasındaki batarya arasında pek bir fark bulunmamaktadır. Sonuç olarak ikisi de batarya. Powerbank’in görevi, üzerindeki çıkışlarla, şarjı azalan mobil cihazınıza ek güç takviyesi yapmak.

Powerbank alırken nelere dikkat etmeliyiz?

1- İhtiyaçlarımızı doğru belirleyeceğiz

Powerbank yani taşınabilir batarya, adından da anlayacağımız üzere taşınabilir bir ürün. O yüzden doğrudan en büyüğünü tercih etmek pek akılcı olmayacaktır. İşinize yarayacak, pratik bir çözüm en ideali olacaktır.
Örneğin yanınızda sürekli kullandığınız 2500 - 3500 mAh kapasite ağırlında bir akıllı telefon varsa, sizin en az 6000 - 7000 mAh seviyesinde taşınabilir şarj cihazı tercih etmeniz gerekecektir. Özellikle çok fazla mobilseniz ve prize oldukça az ulaşıyorsanız, 3. tam şarj için 10.000 mAhseviyesine çıkmanızı öneririz.
Kısacası, kullandığınız cihazların miliamper cinsinden kapasitelerini bilip, onların toplamının yaklaşık 3 katı kapasiteye sahip bir powerbank seçimi ideal olacaktır.

2- Powerbank’in şarj etme hızı (Çıkışların amper değeri)

Powerbank yani taşınabilir bataryaları, şarj cihazınızın ucuna takılmış bir batarya gibi düşünün. Yazımızın ortalarında da bahsettiğimiz gibi 1 amperlik şarj cihazı, 2000 mAh’lik bir bataryayı 2 saatte şarj eder.
Fakat 2 amperlik bir şarj cihazı, 2000 mAh’lik bir bataryayı 1 saate şarj eder. Yani powerbank alırken, USB çıkışlarının amper değerlerine bakmamız gerekiyor.
Powerbank alacaksanız, 5000 - 7000 mAh seviyesinde minimum çıkış gücünün 1.5 Amper, 8.000 - 1000 mAh ve üzeri seviyedeki powerbankler için de çıkış gücünün minimum 2 amper seviyesinde olmasını tavsiye ediyoruz.

Çünkü mobil şarj deneyiminin hızı, normal şarj hızından çok daha yüksek olmalı. Düşünün acil bir işiniz var ve dışarıdasınız. Hemen powerbank’e cihazınızı bağladınız. Olabildiğince hızlı şarj olması gerekiyor. Zaman kaybına tahammülünüz olsa, zaten powerbank almazdınız.
O yüzden 1 amper çıkış gücüne sahip powerbanklerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Tabii beklemeyi seviyorsanız orası ayrı bir konu.

3- Powerbank çıkış sayıları

Powerbank üzerinde bulunan çıkış sayıları oldukça önemli.
Eğer hem tablet hem de akıllı telefon ya da iki tane akıllı telefon kullanıcısıysanız, en az 2 tane çıkışa sahip ve iki çıkıştan da 2 amper güç verebilen powerbankleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
2000 - 2500 mAh değerinde bataryaya sahip, tek bir cihaz kullanıyorsanız, tek çıkışa sahip, ince ve hafif kısaca mütevazi 5000 - 6000 mAh’lik powerbank size yeterli gelecektir.

4- LED uyarı ve şarj olurken şarj edebilme özelliği

Uzun bir yoldan sonra eve geldiniz. Harici bataryanızı epey kullandınız. Hem telefonunuzu hem de harici bataryanızı şarj etmek istiyorsunuz. Ne yaparsınız?
Şarj adaptörüne taşınabilir bataryayı takarsınız, taşınabilir bataryaya ise akıllı telefonu bağlarsınız. Böylece hem akıllı telefon, hem de taşınabilir batarya, süresi uzasa da aynı anda şarj olacaktır.
Fakat bunu yapamayan modeller de var. Siz siz olun, aynı anda hem şarj olup, hem de şarj edebilen powerbank çözümlerinden tercih edin.
Ayrıca şarj olurken ve bir cihaz takıp şarj ettiğiniz durumları gösteren bir LED bildiriminin de bulunması, işleri oldukça kolaylaştıran detaylardan.

Uyarılar

Bataryalar minik birer bomba gibidir. Fazla ısıya ve darbeye maruz kaldıklarında patlayabilirler. O yüzden taşınabilir bataryalarınıza dikkatli bakmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle 10.000 mAh ve üzeri bataryalar, aksi bir durumda daha ciddi etkiler yaratabilir.
Taşınabilir bataryalarınızı yani powerbank çözümlerinizi güvenli yerlerde gezdirin. Ayrıca güvenilir markaları tercih edin. Piyasada çok fazla, bulunduğu değeri veremeyen, kağıt üzerinde yazanların çok daha düşük seviyesini veren sahte powerbank bulunuyor. Dikkat edin!
Son olarak telefonunuzu şarj ettiğiniz USB kabloya da dikkat edin. Kalitesiz kablolar şarj süresini uzatır, harici bataryadaki verimi düşürür. İyi kablo = en az direnç ve en yüksek hız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Popüler Konular

Son Eklenenler

recentposts

Rastgele Eklenenler

randomposts