Günümüzde her ne kadar internet servis sağlayıcılar fiber hızları konuşsalar, etkileyici testlerle karşımıza çıksalar da son kullanıcı olarak bu hızları göremiyoruz. Limitsiz olarak belirlenen paketlerinadsl kullanım kotası içermesi de bonusu oluyor. Hala işyerlerinde ve evlerinde kotalı internet kullanan kullanıcılarımız için kota sorgulama, kota öğrenme, kota hesaplama işlemleri nasıl yapılırkonusunu bu blog yazımızda anlatıyoruz.
Evimizde, işyerimizde kullandığımız tüm cihazların tam manasıyla çalışması için internete ihtiyaç duyduğu, nesnelerin internetini konuştuğumuz şu dönemde adsl kota saçmalığından bahsetmek gülünç bir durum olsa da ne yazık ki hala kotalı paket sunan şirketler bulunmakta ve bunlar arasında altyapısıyla övünen, fiber altyapının olmadığı noktalarda karşımıza çıkan TTNET yeni adıyla Türk Telekom da var. Zaman zaman düzenlenen kampanyalar limitsiz paketleri içerse de hala 1Mbps hız ve kota aşımı sonrası paket aşım ücreti ödeyeceğiniz paketler geçerliliğini korumakta. Türk Telekom’un resmi internet sitesine girdiğinizde bu paketleri, sundukları komik kota miktarını görebilirsiniz. Buna değinmemin sebebi lansmanlarda söylenilen hız ve kotalarla bize yansıtılanın arasında dağlar olması.
Adil kullanım kotası:
Hız ve kota, standart bir kullanıcı olsanız dahi önemli. Bilgisayarınız, telefonunuz veya tabletinizi, oyun konsolunuzu, akıllı televizyonunuzu sürekli internete bağlı tutmak zorundasınız. Sistem güncellemeleri, oyunlar, mobil tarafta uygulama ve oyunların güncellemesi hele ki işiniz internet tabanlı ise zaten kota aşım ücreti sunan paket kullanma lüksünüz yok. Bulunduğunuz konumda altyapıya bağlı ya ADSL ya da Fiber kullanmakta durumundasınız. Bu noktada ADSL tarafında sunulan en yüksek kullanım kotası 100GB ve sunulan maksimum hız 16Mbps. Fiberden bahsetmiyorum zira; internet servis sağlayıcının dediği gibi Türkiye’de tüm noktalarda fiber değil; adsl destekleniyor. Tabii ki 100GB adsl kullanım kotası yüksek fiyat ödeyerek alabileceğiniz bir miktar. Normalde kampanyalarda “cazip” adıyla sunulan pakette 75GB kotanız ki bu kotanın dolması – dikkatli de davransanız – ilk hafta doluyor. Bu noktada ay sonuna kadar 3Mbps gibi günümüz şartlarında asla kabul edilmeyecek hızda devam ediyorsunuz. Peki kotayı doldurmamak, iktisatlı kullanmak adına adsl kota takibini nasıl yapacaksınız?
Adsl kota öğrenme:
İster limitsiz paket (kağıt üzerinde limitsiz olarak geçen adil kullanım kotası içeren paketler) isterseniz de kotalı paket (kotayı aşmanız durumunda 1mb başı kota aşım ücreti yansıtılan paketler) kullanıcısı olan Türk Telekom (TTNET) resmi sitesi üzerinden veya mobil cihazlarınızdan adsl kota sorgulama yapmanızı tavsiye ederim. Adsl kota sorgulama nasıl yapılır? sorusunun yanıtı ise oldukça basit. Şu anda en kolay şekilde adsl kota öğrenme işlemini yapabileceğiniz kanal Türk Telekom’un Online İşlemler Merkezi.
Adsl kota sorgulama nasıl yapılır:
Bilgisayarınızın başında olduğunuzda Türk Telekom Online İşlemler Merkezi’ne e-posta adresiniz ve tek şifrenizle giriş yaparak Abonelik İşlemleri - Kota İşlemleri – Kota Sorgulama sayfasından ulaştığınız indirme hızını, aylık kotanıza ne kadar kaldığını görebilirsiniz. Akıllı telefon ve tabletinizden de kotayı takip etmek için Türk Telekom Online İşlemler – İnternet uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Tabii ki aylık kota miktarınıza göre günlük ve haftalık kullanım hesaplaması yaparak limitiniz aşmamanızı sağlayan üçüncü parti uygulamalar da mevcut. Bunları da kullanabilirsiniz ancak resmi olarak ya TTNET’in Online İşlemler ya da TTNET Adsl Kota Sorgulama sitesi (tek şifre yerine adsl kullanıcı adı ve şifrenizi bilmeniz gerekiyor) seçeneğiniz var. Bunlar dışında Türk Telekom Akıllı Çubuk ile de bir kere giriş yapıp sonrasında anlık olarak tarayıcınızın araç çubuğundan takip etme şansına sahipsiniz.
Adsl kota hesaplama:
Adsl kota hesaplama noktasında da ay sonunda kotaya aşmamak adına kullanım şeklinize göre paket seçiminden önce belirlemenizde fayda var. BTK’nın Veri Kullanım Hesaplayıcı sitesi üzerinden cihazınızı seçip kullanımınıza göre (günde ortalama kaç mail okuyorsunuz, kaç dakika müzik dinliyorsunuz, kaç dakika video izliyorsunuz, kaç saat internette oyun oynuyorsunuz vs) seçip kaç GB pakete ihtiyacınız olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Ay sonu gelmeden adsl kullanım kotası saçmalığına takılmamak için ufak bir hesaplamayı sizin yerinize yapan bu siteyi öneririm. Eğer kota aşım ücreti sunan düşük kotalı paketleri kullanıyorsanız sık sık adsl kota sorgulama yapmanızda fayda var. Aşmanız durumunda paketlerin listelendiği sayfadan paketiniz için belirlenen kota aşım ücretine bakıp ay sonu karşılaşacağınız faturayı hesaplayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder